Het Kasteel is momenteel GESLOTEN. Zie het schema van bezoeken

FR | NL | EN

Image Alt

Geschiedenis van het Kasteel

Het Kasteel van Vêves, het favoriete erfgoed van de Walen!

De geschiedenis

Het Château de Vêves heeft vele geheimen en verhalen voor u in petto ...

15e eeuw
15e eeuw
Het favoriete erfgoed van de Walen!

DE GESCHIEDENIS VAN HET KASTEEL

Het kasteel de Celles, bekend als het Château de Vêves, geklasseerd als een uitzonderlijk monument, is een van de meest opmerkelijke exemplaren van de 15e eeuwse militaire architectuur. Volgens de traditie en de kronieken gaan de funderingen van het primitieve kasteel terug tot de tijd van Pepin de Herstal (670-714), die naar deze plaats werd aangetrokken door de nabijheid van Saint-Hadelin en door de gunstige ligging van de heuvel die de oude weg van Dinant naar Rochefort domineert en controleert. Vernietigd in 1200, herbouwd in 1230, de gebouwen brandden af in het begin van de 15e eeuw en werden gerestaureerd na de brand. Het kasteel bleef een fort tot het einde van de Middeleeuwen. Tijdens de Renaissance werd een volledige transformatie van de gebouwen uitgevoerd; later, onder Lodewijk XV, werden er nieuwe wijzigingen aangebracht, voornamelijk met betrekking tot de indeling van het interieur, het houtwerk, de nissen en de muurvensters. Het plan vormt een onregelmatige driehoek geflankeerd door vier grote torens en twee kleinere.
12e eeuw
12e eeuw
DE BEWONERS VAN HET KASTEEL

Een familie

Vanaf de 12e eeuw versmelt de geschiedenis van de heerlijkheid van Celles-Vêves met die van de heren van Beaufort en hun nakomelingen de graven van Liedekerke Beaufort de Celles. Wauthier de Beaufort (die in 1196 stierf) werd heer van Celles door te trouwen met Ode de Bretagne en veranderde het wapen van zijn voorouders door er de Bretonse hermelijn in op te nemen. In 1187 nam Theodore de Celles deel aan de derde kruistocht. In 1466 nam Louis de Beaufort deel aan de belegering van Dinant toen de stad door Karel de Stoute met de grond gelijk werd gemaakt. Zijn zoon en zijn vrouw liggen onder een prachtige grafsteen in de kerk van Celles. In 1609 ontdekte een houthakker in het hart van een eik die hij net had geveld, het beeld van de Maagd, dat naar het kasteel van Vêves werd vervoerd en zulke wonderen verrichte dat ze wonderbaarlijk werd verklaard. Op de plaats van de eik bouwden de Beauforts een heiligdom, dat later werd vervangen door de huidige kerk van Notre-Dame de Foy, een bedevaartsoord.
De gravin Marie-Robertine de Beaufort, barones erfgename van Celles, trouwde in 1761 met Jacques-Ignace de Gavre, graaf van Liedekerke. Hun zoon, Hilarion de Gavre, eerste graaf van Liedekerke Beaufort, Baron de Celles, maarschalk aan het hof van de Koning der Nederlanden, trouwde met Julie, dochter van Burggraaf Desandrouin, penningmeester van de Oostenrijkse Nederlanden en kleindochter van Graaf de Neny, voorzitter van de Raad van de Oostenrijkse Nederlanden. Hun zoon, Auguste de Gavre, graaf de Liedekerke Beaufort de Celles (1789-1855), ambassadeur van de Nederlanden in de pauselijke staten, getrouwd in 1813 met Charlotte (1792-1822), dochter van de markiezin van de Tour du Pin Gouvernet, née Henriette-Lucy Dillon, de familie La Tour du Pin stamt af van de voormalige vorsten van de Dauphiné. De Markiezin van de Tour du Pin Gouvernet schreef het ``Dagboek van een Vijftigjarige Vrouw``, waarin ze met talent haar herinneringen aan de Dame d'Honneur van Marie-Antoinette, de donkere uren van de Terreur en haar emigratie naar Amerika vertelt. De grootvader van Charlotte, Jean-Frédéric de la Tour du Pin, die de laatste minister van oorlog van Lodewijk XVI was, getuigde ten gunste van koningin Marie-Antoinette tijdens haar proces en stierf op 28 april 1794 op het schavot. Zijn andere grootvader Arthur, graaf Dillon, had hetzelfde lot op 13 april 1794.
1982-1995
1982-1995
Famille Liedekerke Beaufort

Een bewoond kasteel

De zoon van Auguste, Hadelin de Gavre, graaf de Liedekerke Beaufort de Celles, was een man die zeer aanwezig was op het Belgische politiek toneel. Hij onderhandelde ook over het concordaat tussen Oostenrijk en de pauselijke staten. Zijn zoon, graaf Aymar (1846-1909) en zijn kleinzoon, graaf Hadelin (1887-1974) bleven het kasteel onderhouden zonder er ooit te hebben gewoond. Deze laatste heeft, om de toekomst van het kasteel te behouden, een vereniging opgericht met als doel dit erfgoed open te stellen voor het publiek. De vereniging werd voorgezeten door graaf Christian de Liedekerke Beaufort (1927-1992) en onder zijn leiding zullen tussen 1969 en 1979 belangrijke restauratiewerkzaamheden worden uitgevoerd met de hulp van de staat. Sinds 1986 is zijn zoon, graaf Hadelin de Liedekerke Beaufort (1955 - ), voorzitter van de vereniging, die tot doel heeft dit familie- en historisch erfgoed in stand te houden.
1969 - 1979
1969 - 1979
Sommige details zullen de bezoekers vermaken

DE RESTAURATIE VAN HET KASTEEL

Belangrijke restauratiewerken hebben tussen 1969 en 1979 plaatsgevonden. De zorg voor de decoratie van het kasteel laat on toe om verschillende periodes te beleven, van de middeleuwen tot heden. De kamers van het kasteel zijn weer tot leven gebracht, mede dankzij het 18e eeuwse meubilair dat gravin Athénaïs de Mortemart aan graaf Hadelin aanbood. Graaf Hadelin vertrouwde zijn vrouw de verdere inrichting van het kasteel van Veves toe om zo het werk van de vorige generaties voort te zetten.
669 - Vandaag
669 - Vandaag
Celles

De regio

Genesteld in een vallei omringd door vier heuvels, heeft Celles een zeer oude oorsprong (met als hoogtepunt het jaar 669, met de komst van de monnik Hadelin). Op de heuvel met uitzicht op de Collegiale kerk, een waar meesterwerk van de Romaanse kunst, staat de kluizenaarshut van Saint-Hadelin. De kleine pleinen rond de kerk, de traditionele kalksteenomgeving die aangenaam versierd is met bloemen en bomen, geven het dorp veel charme en gezelligheid. Neem de tijd om de originele decoratieve elementen te ontdekken: de oude deuren, de nokpieken, metalen ankers en nietjes, sloten, potten, kloppers, kelderschermen... Andere bezienswaardigheden zijn de omweg waard: de Grote Fontein, de Duitse ``Panter`` tank, ... Twee kilometer verderop ligt ons prachtige Feodale Kasteel. Deze wandeling heeft je eetlust geprikkeld? Wat dacht u van een Keltische ``chausson cellois`` vergezeld van... een Saint-Hadelin bier !
Koop uw tickets

Boek uw bezoek

Bereid uw bezoek nu voor door uw tickets te reserveren via onze online ticketservice.

Plan uw bezoek in het tourschema van het kasteel.
Selecteer de datum van uw keuze in de kalender en klik op “zoeken” om uw tickets te kopen.

Laden in uitvoering ...